Geen N1
Aanleg evenemententerrein op N1 kavel in Westpoort
Met het nieuwe Amsterdamse geluidbeleid is er minder ruimte beschikbaar in de stad voor grootschalige, commerciële dancefestivals. Omdat Amsterdam deze festivals wel wil behouden voor de stad is er gezocht naar een alternatieve locatie, en die is gevonden in Westpoort, langs de gemeentegrens met Haarlemmerliede.
Voor het gemak keek Amsterdam maar even niet aan de andere kant van de grens, zodat wij bewoners van Halfweg en omgeving pas later zijn ontdekt. En toen had burgemeester Van der Laan zijn akkoord al gegeven om te onderzoeken of deze locatie geschikt is voor grootschalige commerciële open air dancefestivals. En was er slechts ruimte voor veel excuses. Herzien van het plan was geen optie voor Amsterdam.
Inmiddels hebben vijf belangenverenigingen uit Halfweg en omgeving zich verenigd in de actiegroep GEEN N1. De dorpsraad steunt GEEN N1. Standpunten zijn:
- Wij hebben genoeg geluidsoverlast, daar kan geen festival meer bij;
- Amsterdam behandelt de grootschalige commerciële open air dancefestivals alsof het festivals zijn met een maatschappelijk belang zoals Koningsdag en Pride, maar moet hier een onderscheid maken. Dit zijn niet de festivals waar een stad blij van wordt. Sterker nog, ze worden uit de stad verwijderd en bij ons over de schutting gegooid;
- De infrasone bassen van techno- en dancemuziek dragen ver en dringen overal doorheen. 10-12 uur dreunende bassen, zelfs als het op de achtergrond is, daar worden bewoners gek van. Het Amsterdamse geluidbeleid staat standaard jaarlijks 3 dagen met dergelijke geluidsoverlast toe voor de bewoners in de stad, dat is één van de redenen dat deze festivals de stad uit moeten. Maar wij hebben hier ook al onze eigen 3 festivaldagen met Awakenings en Wooferland.
- Westpoort was een risico-hotspot tot Amsterdam met N1 begon. Sindsdien valt het allemaal enorm mee met de risico's en is er van alles mogelijk dat eerst uitgesloten was. Maar als er een ramp plaatsvindt in Westpoort tijdens een festival, waar vluchten die 20.000 bezoekers (of meer) dan naartoe? En in hoeverre verhoogt de aanwezigheid van zoveel bezoekers het risico op een ramp in de grootste benzinehaven ter wereld?
- Burgemeester en wethouders van Amsterdam hebben akkoord gegeven voor dit plan, maar de brieven van burgemeester Heiliegers worden niet beantwoord. Het Amsterdamse college doet wat haar het beste uitkomt. Zonder rekening te houden met de buurgemeente die de last krijgt.
De stand van zaken op dit moment
GEEN N1 is in gesprek met het projectteam dat verantwoordelijk is voor het onderzoek naar de geschiktheid van N1 als evenemententerrein. GEEN N1 werkt mee aan het onderzoek om ons zo ervan te verzekeren dat onze belangen worden meegenomen in het onderzoek. Andere partijen die hieraan deelnemen zijn Oil Tanking, Port of Amsterdam, de provincie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer, gemeente Zaanstad, de GHOR, ODNZKG, de brandweer en de politie.
Er zijn voorlopig nog geen concrete cijfers bekend over het aantal festivals op N1. Het oorspronkelijke locatieprofiel waarin 16 festivals in de zomerperiode tijdens de weekends stond genoemd, voor festivals met meer dan 50.000 bezoekers, is vervallen. Wel gaat men uit van grootschalige commerciële open air dancefestivals met meer dan 25.000 bezoekers en mogelijk meerdaags. Het lopende onderzoek zal uitwijzen hoeveel festivals het gaan worden. Waar overigens ook uit kan komen dat N1 ongeschikt is.
De Amsterdamse gemeenteraad besluit binnenkort over het nieuwe geluidbeleid. N1 is daar onderdeel van. In het debat in de raadscommissie Algemene Zaken hebben een aantal partijen zich al uitgesproken voor een verlaging van de maximale gevelnorm van 85 dB(C) naar 80 dB(C). Die 5 dB maakt een groot verschil maar lost het probleem niet op, de bassen blijven (zeer) hinderlijk, ook bij lagere dB-waarden.
Diederik Boomsma, raadslid CDA, gaf aan dat als er geen redelijk alternatief gevonden kan worden, zonder bewoners op deze manier te belasten, de festivals maar verder weg moeten, daar waar geen woningen zijn, dat Amsterdam de festivals dan moet opgeven. De stad is primair voor wonen en niet voor festivals.
Tuinen van West
En dan is er ook nog de Polderheuvel, het evenemententerrein op Tuinen van West. Dat is in het geluidbeleid gekozen als locatie met groei van evenementen. Met een geluidbelasting van 75 - 85 dB(C), geschikt voor niet-dance-evenementen. Dancemuziek mag wel een (klein) onderdeel uitmaken van het festival, maar urenlang dancemuziek is daar niet toegestaan. Het betekent wel dat naast de festivals op N1 wij ook te maken krijgen met 11 festivals waarvan 6 meerdaagse op Tuinen van West.
Meer over GEEN N1 op geenN1.nl