Schipholdossier: van ORS naar MRS

Daarom is na diverse onderzoeken besloten om per 1 juli 2023 over te gaan tot oprichting van de MRS.

De MRS biedt omwonenden en maatschappelijke organisaties de kans om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van de luchthaven Schiphol en het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving.

De MRS heeft dan ook een andere samenstelling dan voorheen de ORS. Zij zal bestaan uit bewoners ( 10 zetels), experts/wetenschappers ( 5 zetels) en een zogenoemde maatschappelijke schil( 5 zetels): vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, reizigers, natuur & milieu.

Clustervertegenwoordigers
Voor de vijf landingsbanen worden tien clustervertegenwoordigers gekozen ( vijf binnengebied en vijf buitengebied) . Dat betekent concreet dat de dorpsraad op zoek is naar twee clustervertegenwoordigers en twee vervangende clustervertegenwoordigers voor enerzijds de Zwanenburgbaan en anderzijds de Polderbaan.

Verkiezingen
De verkiezing van de clustervertegenwoordigers vindt op getrapte wijze plaats. Als voorbeeld: wij hebben onlangs met z’n allen gekozen voor de Provinciale Staten. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. De verkiezing van de clustervertegenwoordigers vindt op soortgelijke wijze plaats.

Informatie bijeenkomst/samen sterk
Uitleg over de verkiezingen maar ook over de taken en bevoegdheden van de MRS worden op zaterdag 29 april gegeven door de secretaris van de MRS, Gert Jan Hermelink. Hij is tevens hoofd van ondersteunend bureau van de MRS. Graag gaat hij in gesprek met bewonersorganisaties en bewoners. Voor deze bijeenkomst hebben wij, dorpsraad Zwanenburg-Halfweg, ook de dorpsraad Spaarndam en de dorpsvereniging Haarlemmerliede en Spaarnwoude uitgenodigd.

Op die manier kunnen wij een beeld krijgen van de invloed die wij als dorpen kunnen uitoefenen. Want een ding is zeker: als wij onze stem niet laten vertegenwoordigen in de MRS dan doen de vertegenwoordigers van het buitengebied het wel. En die hebben andere belangen dan de inwoners van Zwanenburg en Halfweg. Dan bestaat de reële mogelijkheid dat er zonder onze inmenging gewoon weer keihard uitgevlogen over onze beide dorpen.

Team
Noteer in de agenda: zaterdag 29 april van 11.00 tot 13.00 uur in het Dorpshuis aan de Dennenlaan! Wij hopen oprecht dat er clustervertegenwoordigers opstaan die samen met de ondersteuning van mede bewoners een team kunnen vormen om een rol te kunnen spelen in de leefomgeving rondom Schiphol. Een team dat meedenkt en met de clustervertegenwoordigers en met de dorpsraad van gedachten wisselt om zodoende een bijdrage te kunnen leveren om de leefomgeving rondom Schiphol te kunnen verbeteren!

Deel dit bericht op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in Zwanenburg en Halfweg