Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg reikt cheques uit

“Ik ga nu achtereenvolgens de vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen en stichtingen noemen met het verhaal dat zij mij vertelden”, zo begint Vreeswijk zijn speech.

Rob Dumont van Reptielenopvang Zwanenburg:
De opvang is in 1983 vanuit huis gestart. Na de oprichting van Stichting Dierenhulpdienst Nederland zijn wij op de Zwanenburgerdijk 493 begonnen vanwege de grootte van het pand. Hier vangen wij allerlei “enge” dieren op van hagedissen, waterschildpadden, slangen van 20 cm tot 5,5 meter, gifslangen, spinnen tot schorpioenen en zelfs kaaimannen. Maar soms vangen we ook vissen op of reuzenslakken en duizendpoten. Momenteel beleven wij het drukste jaar in ons 40 jarig bestaan. Wij hebben in bijna 7 maanden al meer dieren opgevangen als over het gehele jaar 2022. De reptielenopvang ontvangt geen subsidie van overheidswege. De cheque van 1000 euro levert een bijdrage in de kosten voor de instandhouding van de opvang.

Ilja Joukes van Kinderboerderij De Knuffelweide:
De Kinderboerderij bestaat dit jaar 41 jaar. Dat wordt dit jaar groots gevierd omdat dat vorig jaar niet lukte in verband met de nasleep van corona. We hebben cliënten met een verstandelijke beperking die hier een dagbesteding hebben via Ons Tweede Thuis. Dat doen zij met veel plezier. We hebben verder een heel divers aanbod aan dieren zoals herten, geiten, schapen, varkens en diverse vogels: van kippen, eenden tot ganzen en valkparkieten. Maar ook konijnen, eekhoorns en gekko’s. Ook hebben we een leuke speeltuin en een winkel waarin verse eieren en diverse drankjes en ijs te koop worden aangeboden. De cheque van 3.500 euro vormt een bijdrage aan het nieuwe, reeds gerealiseerde kippenhok.

Ria Maaskant van Scouting Rijnlandgroep:
De Rijnlandgroep bestaat in 2024 90 jaar. Vanaf 1984 zitten wij op onze huidige locatie aan de Nolenslaan in Zwanenburg. Scouting staat voor samen buitenspelen en vooral uitdagingen. Bij Scouting besteden kinderen en jongeren, verdeeld in vijf verschillende leeftijdsgroepen van 5 tot 21 jaar, op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd en het liefst zo veel mogelijk buiten. Bij de jongere leeftijdsgroepen worden veel spelen en spelletjes gedaan en voorbereidingen getroffen voor kampvuur maken en leren kamperen. Bij de oudere jeugdleden is een van de activiteiten pionieren. Dat houdt in het maken van objecten met behulp van touw en palen. Verder ook spannende dingen doen zoals een hike ( routetocht) lopen met verschillende routetechnieken. De cheque van 3.500 euro zal worden gebruikt om nieuwe spelmaterialen aan te schaffen.

Rob Achterbergh Copier van Speeltuinvereniging Zwanenburg:
Tijdens onze algemene ledenvergadering van 2022 moesten wij onze leden het slechte nieuws brengen: ons peuterbad in de huidige staat krijgt geen vergunning meer. Dit heeft te maken met enerzijds strengere milieuwetgeving en anderzijds strengere wet- en regelgeving van de overheid. De hoge investeringskosten wegen hier niet tegen op. De speeltuin is op zoek gegaan naar 3 speeltoestellen die toegankelijk zijn voor kinderen met en zonder handicap en die duurzaam en onderhoudsarm zijn. De kinderen mochten stemmen op 1 van de 3 toestellen. Maar liefst 739 kinderen, dat is 82%, heeft gekozen voor een Waterspeelpark! De cheque van 7.500 euro is hiervoor bedoeld!

Mary de Haan-Knijn van Stichting Vrienden Stoomgemaal Halfweg:
Voor Stoomgemaal Halfweg is 2023 een bijzonder jaar. Het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld viert dit jaar dat de 500 PK stoommachine 100 jaar oud is. Dankzij vrijwilligers functioneert het gemaal nog steeds uitstekend. In dit jubileumjaar worden diverse activiteiten georganiseerd. Raadpleeg hiervoor onze website en facebookpagina. We gaan de cheque van 7.500 euro o.a. besteden aan een nieuw kozijn en glas met een stoeltjesprofiel. Het betreffende kozijn zit boven aan de westkant van het ketelhuis en is dringend aan vervanging toe. Het ketelhuis stamt uit 1852.

Afsluiting
Vreeswijk wenst alle ontvangers veel succes met de realisering van hun projecten en/of doelen. Onder het genot van een hapje en drankje werd nog geruime tijd nagepraat.

Tekst: Saskia Vreeswijk; Foto’s: Vreeswijk in Beeld

dorpsraad zwanenburg halfweg reikt cheques uit 1

Deel dit bericht op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in Zwanenburg en Halfweg