Nieuwjaarsreceptie 2024 Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg

Terugblik op 2023
Peter Vreeswijk memoreerde de belangrijkste zaken die de agenda van de Dorpsraad hebben bepaald in het jaar 2023. Zoals de Maatschappelijke Raad Schiphol. Voor de instelling van deze raad moest de Dorpsraad op zoek naar clustervertegenwoordigers voor de Zwanenburgbaan en de Polderbaan. Via een ingewikkeld kiessysteem heeft dat geleid tot veel administratieve rompslomp en is het uiteindelijk gelukt om twee vertegenwoordigers af te vaardigen in de Maatschappelijke Raad Schiphol. Gelet op de uitslag van de verkiezingen is de toekomst vooralsnog ongewis, ook wanneer het gaat over de ontwikkelingen van Schiphol en de rol van de genoemde raad.

Legaat
In 2021 heeft de Dorpsraad een legaat ofwel een schenking mogen ontvangen van een inwoonster van Zwanenburg. Na uitvoerig beraad heeft het bestuur besloten dat dit geldbedrag ten goede moest komen aan de gemeenschap van Zwanenburg en Halfweg. In augustus, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stoomgemaal Halfweg, heeft Peter Vreeswijk cheques uitgedeeld aan vertegenwoordigers van verenigingen en stichtingen die zich inzetten voor de gemeenschap: Reptielenopvang Zwanenburg, Kinderboerderij De Knuffelweide, Scouting Rijnlandgroep, Speeltuinvereniging Zwanenburg en Stichting vrienden Stoomgemaal Halfweg.

Gemeentelijke zaken
In het overleg met de gemeente is in 2023 gesproken over de stagnatie van de woningbouw rond het terrein van de oude mavo en de brandweerkazerne. Ook de knip op de Zwanenburgerdijk is vaak onderwerp van gesprek geweest. Het effect van de knip is nog steeds niet duidelijk want het in juli 2023 beloofde rapport heeft de Dorpsraad nog steeds niet ontvangen.

Een ander besproken item is de fusie van diverse scholen in Zwanenburg en Halfweg en de daarmee samenhangende nieuwbouw en/of verbouw. Het gaat dan over de fusiescholen De Zwaan in Zwanenburg en Jong Geleerd op Halfweg.

Proost
Peter Vreeswijk dankte het gebiedsmanagement Haarlemmermeer voor de samenwerking, Marie Claire Jungen voor het schilderij dat de basis heeft gevormd voor de uitnodigingskaart van de nieuwjaarsreceptie en de medewerkers van het dorpshuis voor de verzorging van de receptie. Niet ongenoemd mag blijven de tomeloze inzet van de medebestuurders: “want vrijwilligers worden niet betaald. Niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn”, zo besloot Vreeswijk en hij bracht een toast uit op het nieuwe jaar met geluk in grote en kleine dingen maar bovenal: gelukkig met elkaar!

Foto’s: Studio Peter Vreeswijk
Tekst: Saskia Vreeswijk

nieuwjaarsreceptie 2024 dorpsraad zwanenburg halfweg 1

Deel dit bericht op social media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in Zwanenburg en Halfweg